Puodai gaminami iš pačių įvairiausių medžiagų, kurios skiriasi savo savybėmis. Kiekvienas puodas turi savo paskirtį ir funkcijas, todėl, prieš perkant naujus virtuvės pagalbininkus ar naudojant senuosius, svarbu žinoti jų trūkumus bei privalumus.
Ketaus puodai – puikus pasirinkimas, vertinantiems ilgaamžiškumą
Ketaus puodai pasižymi itin dideliu atsparumu aukštai temperatūrai. Nors šie puodai ilgai įšyla, tačiau šilumą išlaiko dar ilgiau, o patiekalai gaminami šiuose puoduose išlieka sultingi ir aromatingi, todėl tokie puodai puikiai tinka ruošti avienos, žąsienos, jautienos ir kitos mėsos patiekalus, kuriuos ilgai kaitinant mėsa tampa kieta ir beskonė. Kita vertus, ketaus puodai yra gana sunkūs, todėl ne visoms šeimininkėms patinka jais naudotis. Be to, šiems puodams visiškai netinka įvairūs šveitikliai, todėl panaudojus puodus juos būtina atidžiai išvalyti ir kruopščiai nusausinti.
Aliuminiai puodai – praeito dešimtmečio mada
Puodai iš aliuminio yra pigūs, lengvi ir ilgaamžiai. Jie puikiai praleidžia šilumą, todėl ir vanduo šiame puode užverda gerokai greičiau nei kituose puoduose. Kita vertus, aliuminio puodų dugnas yra palyginus plonas, todėl nemaišomas maistas dažnai prisvyla. Be to, aliuminis aktyviai reaguoja su maisto produktuose esančia rūgštimi, todėl jo gali aptekti į patiekalus. Aliuminis toksiškai veikia žmogaus nervų ir kaulų sistemas, todėl kai kuriuose šalyse puodai ir kiti indai iš aliuminio yra uždrausti. Visgi, jei naudojate šiuos puodus, pasistenkite juose nevirti rūgščių sriubų ar troškinių.
Tefloniniai puodai padės išlaikyti dailias kūno linijas
Gaminant maistą tefloniniuose puoduose ar keptuvėse galima beveik nenaudoti riebalų, nesibaiminant, kad patiekalai prisvils. Tad maistas yra sveikesnis ir lengvai paruošiamas. Visgi, tefloniniai indai nėra ilgaamžiai, o jų priežiūra reikalauja atidumo. Tefloninių indų negalima plauti milteliais, valyti šiukščiomis kempinėmis ar vartyti maistą metaline mentele, nes galite pažeisti tefloninį indo paviršių. Jei pažeidėte tefloninį puodą, jo naudoti maisto gaminimui nebegalima, nes jis išskiria sveikatai pavojingas rūgščias kancerogenines medžiagas, kurias suvalgome kartu su maistu. Jei norite, kad tefloninis puodas tarnautų ilgiau, rinkitės storesnio teflono sluoksnio indus, tinkamai prižiūrimi, jie gali tarnauti iki 10 metų.
Nerūdijančio plieno puodai, kai norisi išvengti fiasko virtuvėje
Nerūdijančio plieno puoduose maistas neprisvyla, todėl juose itin patogu gaminti troškinius, košes, virti uogienes ir t.t. Be to, tokiuose puoduose laikomas maistas ilgiau išlieka šviežias bei nepraranda savo maistingųjų medžiagų. O ir prižiūrėti šiuos puodus nesunku, jie „nebijo“ techninių ar cheminių pažeidimų.
Nėra geriausių arba blogiausių puodų, viskas priklauso nuo gaminio žaliavos ir pagaminimo technologijos kokybės, todėl renkantis naujus puodus ar keptuves reikia atidžiai apžiūrėti ar nėra įtrūkimų, įskylimų ar kitų pažeidimų. Be to, reiktų paisyti gamintojų rekomendacijų ir puode negaminti nerekomenduojamų patiekalų. Taigi, mūsų saugumas ir gerovė priklauso ne tik nuo gamintojų ar pardavėjų, bet ir nuo mūsų pačių.