Informacija DAMOMS

straipsniai ir patarimai

Archive of ‘Maistas ir Dieta’ category

Kaip įprasti valgyti salotas?

salotosŠiais laikais labai dažnai ir labai daug kalbama apie sveiką mitybą. Atrodo visi puikiai žinome, kad maitintis sveikai yra būtina, tačiau daugelis ignoruojame šiuos faktus galvodami, kad nesusirgsime. Visgi, ne visada pavykstabnesveikai maitinantis džiaugtis puikia sveikata ir anksčiau arba vėliau galiausiai tenka suprasti, kad sveika mityba yra tiesiausias kelias link kur kas geresnės sveikatos.

Salotos dažnai įvardijamos kaip patiekalas, kuris būtina norint jaustis puikiai. Taip pat ir atrodyti, kadangi sveika mityba yra neatsiejama ir nuo kur kas gražesnės išvaizdos. O kad būtų paprasčiau pamėgti salotas, kurios daugeliui žmonių atrodo nepatrauklus patiekalas – pateikiame kelis paprastus patarimus, kurie leis mėgautis ir tuo pačiu jaustis puikiai.

Salotų receptų įvairovė

Daugelis nevalgo salotų tik todėl, kad turi labai klaidingą požiūrį į tai, kokios yra ir kokios gali būti salotos. Atrodo, kad šis patiekalas gali būti gaminamas tik iš paprasčiausių lapų, kurie dekoruojami riešutais bei kitais džiovintais vaisiais. Taip tikrai nėra ir kiekvienas, kuris turi fantaziją, gali susikurti tikrai labai skanias salotas, kurios leis mėgautis jomis ne kaip garnyru, tačiau kaip labai skaniu patiekalu.

Svarbiausia, kad egzotiškoms salotoms tikrai prekybos vietose rasite reikalingus produktus. Šiuo metu galima įsigyti bet ką ko tik Jums reikia. Svarbiausia yra bandyti daryti. Iš pirmo karto ne visada pavyksta, tačiau kartojant galiausiai rezultatas būna puikus.

Kur prievarta – ten kančia

Salotos negali būti nei gaminamos, nei valgomos per prievartą. Paprasčiausiai daugelis žmonių ant jų labai “pyksta”, kadangi pastarosios pristatomos kaip labai sveikos. Daugeliui žmonių sveikumas iškart siedami su neskanumu, tad jos būna užrašytos dar tuomet, kol žmogus nepradeda jomis gardžiuotis. Taigi, siūlome į salotas pasižiūrėti kur kas lanksčiau ir nežiūrėti į jas kaip į neskanų patiekalą. Paprasčiausiai neturint pirminio nusiteikimo jos vėliau gali Jus labai nustebinti.

Salotos – garnyras ir patiekalas

Nepamirškite, kad tinkamai paruoštas patiekalas gali būti ne tik garnyras valgomos prie patiekalo, tačiau tuo pačiu tapti ir pačiu svarbiausiu patiekalus, kuris labai maloniai nuteiks Jūsų skrandį. Šiuo atveju laimi bandymai sukurti ką nors naują ir skanaus.

Kuo daugiau bandysite – tuo didesnė tikimybė, kad pavyks.

Ekologiškų daržovių paieškos

Žinoma, kad ir kiek kalbėt apie skonį, taip pat reikia pabrėžti, kad salotos yra sveikas patiekalas. Taigi, jeigu jau jas valgote, nors ir nelabai mėgstate, tokiu atveju reikia pasirūpinti, kad jo bent jau tikrai Jums būtų naudingos.

Rinkitės ekologiškus turgelius, kur parduodami gaminiai tikrai kupini vitaminų ir tikrai bus naudingi Jūsų organizmui. Šiuo metu ekologiškuose turgeliuose parduodami gaminiai nėra labai brangūs, tad tikrai galite sau leisti įsigyti natūraliai augintų salotų.

Salotos gali Jus nustebinti, tačiau reikia, kad suteiktumėte joms progą.

Internete yra labai daug puslapių, kuriuose galima atrasti įvairiausius receptus susijusius su maisto gaminimu. Net ir paprasčiausios salotos gali būti labai skanus patiekalas.

 

 

Ką valgyti ir ko ne? Viskas apie maisto netoleravimą

Maisto netoleravimo tyrimai Šiandien vis labiau populiarėja individualios mitybos idėja. Tai reiškia, kad nors visuotinai teigiama, jog reikia valgyti daug grūdų, duonos, daržovių ir t.t, iš tiesų ne visiems šie produktai tinka. Viena mitybos piramidė tikrai netinka kiekvienam pasaulio gyventojui iš eilės. Ir čia mes net nekalbame apie alergiją maistui. Alergijos veikia staigiai ir pavojingai, gali net sukelti anafilaksinį šoką, o štai ne visiems dar pažįstama maisto netoleravimo sąvoka reiškia, jog dėl žmogui netinkamos mitybos palaipsniui kenčia jo savijauta ir gyvenimo kokybė.

Jeigu kiekvieną savaitę pasitaiko dienų, kai pučia pilvą, apima niežulys ar viduriuojate, o gal tiesiog nuolatos jaučiatės pavargęs, tikėtina, jog kažkurią dieną suvalgėte didelį kiekį maisto produkto, kurio jūsų organizmas netoleruoja. Maisto netoleravimo tyrimai šiuo atveju – tiesiausias kelias į atsakymus, ką jums patartina valgyti, ir ko – ne.

Maisto netoleravimo tyrimai rekomenduojami jeigu jus vargina vienas ar keli iš šių simptomų: pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, sloga, astma, raumenų skausmai, silpnumas, galvos skausmas, dėmesio sutrikimas, depresija, nerimas, nuovargis, odos bėrimai, žvynelinė, niežulys.

Statistiškai Lietuvoje žmonės netoleruoja daugiausiai tokių produktų kaip pieno gaminiai, turintys laktozės. Kita didelė dalis žmonių atsisako produktų, turinčių glitimo. Taip pat daug žmonių netoleruoja stipriųjų alkoholinių gėrimų, kiaulienos, kavos, riebalų, antienos, riebių žuvų.

Atsisakius netoleruojamų produktų, pastebėta, kad žmonėms susireguliuoja kūno svoris, dingsta pilvo skausmai, pūtimas, virškinimo sutrikimai. Apskritai pagerėja bendra savijauta, pakyla nuotaika.

Maisto netoleravimo testas atliekamas paėmus iš žmogaus kraujo mėginį ir tiriant, kaip kraujo imuninės ląstelės – limfocitai reaguoja į 150 dažniausiai netoleruojamų produktų reagentų. Jeigu alergenas yra stiprus ir netinkamas organizmui, limfocitas dėl jo suyra, panašiai lyg susirgus infekcine liga ar pasigavus virusą. Žuvę limfocitai nebegali palaikyti  normalių organizmo funkcijų, todėl pasijuntame prastai.

Maisto netoleravimo nereikėtų painioti su alergijomis, kurios daug pavojingesnės gyvybei, tačiau jeigu jaučiate diskomfortą ir jo priežastimi įtariate netinkamą maistą, verta pasitikrinti.

Trintas kokteilis – kelias į puikią moters savijautą

Vitamix kaina Jei savęs dažnai klausinėjate, kaip numesti pora nereikalingų kilogramų, o netolimos ateities planuose jau yra įtraukta sveika mityba – nieko nelaukite. Šiandien įvairių trintuvų, padėsiančių pasigaminti maistingą kokteilį, pasirinkimas, ypatingai platus. Nuo kainos skirtumų, funkcijų įvairovės iki pačio įspūdingiausių dizainų: rinktis trintuvą, liaudyje dažnai vadinamą tiesiog blenderiu, dabar gali būti ir sudėtinga ir labai lengva. Bet kuriuo atveju, trinti vaisių ar daržovių kokteiliai mitybos specialistų jau kuris laikas yra vertinami kaip tikras energijos užtaisas, kuris ne tik leidžia puikiai jaustis, bet ir dažnai padeda numesti keletą papildomų kilogramų. Kaip išsirinkti trintuvą ir į kokius aspektus reikėtų atsižvelgti?

Gamintojas – visi sakosi esą geri, o kaip yra iš tikrųjų?

Tikra tiesa, šiuo metu buitinės technikos ir virtuvinės įrangos rinkoje žaidžia ne vienas žaidėjas. Tiksliau sakant, šalia gerai žinomų gamintojų dar yra ir daugybė tokių, apie kuriuos nei girdėti nei matyti niekada neteko. Nepatyręs pirkėjas turėtų nepulti įsigyti bet ko. Net jeigu ir nežinote, ką pirkti, apie blenderių veikimą, jų garantiją, kilmės šalį ir pan. visada galima paklausti parduotuvės konsultantų. Jie tikrai žinos, arba bent jau padės išsiaiškinti kiekvieno tintuvo privalumus. Anot dabartinių virtuvinės technikos ekspertų, Vitamix trintuvai yra vieni patikimiausių iš visų dabar rinkoje esančių blenderių. Negana to, Vitamix kaina – tiks praktiškai visų biudžetų vartotojams.

Lietuviams itin svarbus faktorius – kaina

Natūralu, kad renkantis daiktą, po funkcionalumo įvertinimo, seka kainos klausimas. Brangus daiktas reikalauja daugiau apsvarstymų. Kaip žinia, virtuvės įranga, o taip pat ir blenderiai, kainuoja nemažai. Įvairių trintuvų kainos varijuoja nuo 50 iki kelių šimtų eurų. Priklausomai nuo funkcionalumo, gamintojo, dizaino, galingumo ir pan. kinta blenderio kaina. Štai pavyzdžiui, anksčiau jau minėto trintuvo Vitamix kaina – atitinka aukso viduriuką. Aukštos kokybės ir subtilaus dizaino, patogus trintuvas kainuoja tikrai vidutiniškai.

Trintas maistas – paprasta, maistinga, sveika, nekaloringa

Su trintuvu sutrintos daržovės ar vaisiai – tikras vitaminų ir maistingųjų medžiagų šaltinis. Vos per kelias minutes paruošiami kokteiliai gali būti išpilstyti į įvairius buteliukus ir moterų pasiimami visur – į darbą, į kelionę, į gamtą ir pan. Natūralus ir tinkamai apdirbtas maistas subalansuoja energijos kiekius organizme, moterys jaučiasi pailsėjusios, pilnos energijos. Jos nebeieško, kur įsigyti šokolado ar kaip greičiau sušlamšti greito ir nesveiko maisto. Tokiu kokteiliu greitai pasisotinama, o nereikalingi kilogramai ima po truputį tirpti.

 

 

Geriausi pavasario pirkiniai

lėtaeige sulčių spaudimo mašina.Atėjus pavasariui moterims kaip taisyklė visada norisi atsinaujinti – namuose, drabužių spintoje, galbūt pakeisti plaukų spalvą ar pasidaryti kokią nors prabangią veido ar kūno procedūrą. Vienintelis tokių pavasario ambicijų minusas – pinigai. Deja, visko nenusipirksi. Tad reikia iš anksto kruopščiai apgalvoti pirkinių sąrašą ir susidėlioti naujų trokštamų dalykų eilę pagal prioritetus. Čia pateiksime keletą idėjų, į ką verta investuoti, norint atnaujinti namus, garderobą ir save.

Namuose

Pavasaris – svarbiausias laikas vitaminams, kurių atsargos kūne po žiemos visai menkos. Dar idealiau, kai vitaminus susigrąžinti pavyksta kartu numetant ir kelis žiemos „padovanotus“  kilogramus, kurie taip pat nuo pilvuko patys nepradings. Tad pirmiausiai reikia atsinaujinti virtuvėje: pradedant nuo kuo žalesnių maisto produktų (daugiau vaisių ir daržovių, mažiau miltinių produktų), baigiant įranga, pavyzdžiui vis populiarėjančia lėtaeige sulčių spaudimo mašina.

Svetainėje verta įsigyti naujų augalų – ypač jei gyvenate bute. Natūrali žaluma ne tik gražu akiai ir pagyvina interjerą – kambario augalai filtruoja orą, ir pozityviai nuteikia žmogų, tad po pasivaikščiojimo parke grįžus į namus jūsų nepasitiks vien pilkos sienos ir jūsų būste bus daug jaukiau.

Drabužių spintoje

Visos mada besidominčios moterys turbūt nebežino, kur dėtis, kai pamato naujas pavasario/vasaros mados kolekcijas. Atrodo, reikia visko! Svarbu nepasimesti didžiuliuose prekybos centrų pasiūlymuose ir išsirinkti, tik tai, kas tikrai svarbu. O ir senienoms spintoje laikas būti įvertintiems. Tai pernykščiai bateliai jau nebemadingi, tai senoji rankinė atgyvenusi savo šlovės amžių.Tačiau jokiu būdu nereikia visos algos išleisti drabužiams. Protingai savo stilių kuriančios damos prieš puldamos pirkti madingiausių vėjų atneštus daiktus pirmiau pasidomi , kurie iš jų dar išliks madingi ir kitais metais. Užtenka įsigyti vos tris madingiausius daiktus, kuriuos priderinus prie savo spintos senbuvių galima pasitikinčiai žengti pagrindine miesto gatve.

 Taigi, šio sezono mados tendencijos atnešė:

  • plisuotus midi sijonus
  • džinso medvilnės drabužius
  • baltus sportinius batelius
  • išilgų dryžių šviesius sijonus
  • tankios medvilnės džinsus
  • ryškių spalvų mažus rankinukus
  • raštuotas arba gėlėtas mini sukneles
  • įsispiriamus batelius
  • marškinius iškirptais pečiais.

Maisto džiovintuvas – greitas maisto džiovinimo būdas

Maisto džiovintuvasRuduo – sezonas, kurio metu kiekviena mama ar močiutė praleidžia iš ties daug laiko virtuvėje, gamindamos įvairias uogienes, marinuodamos agurkus, ruošdamos maisto atsargas žiemai. Tai iš ties graži tradicija, atkeliavusi nuo neatmenamų laikų, kurios laikosi daugelis lietuvių. Tikriausiai ne vienas žmogus dar iš vaikystės atsimena nuolatos įjungtą orkaitę, o joje džiūstančius grybus, vaisius, uogas ir kitas rudens gėrybes. Tam, kad močiutė, mama ar teta sudžiovintų visas norimas gėrybes, užtrukdavo iš ties daug laiko, tačiau modernėjant technologijoms, žmonės sukūrė labai geras atmainą orkaitėms – maisto džiovintuvus. Maisto džiovintuvas yra skirtas įvairiems maisto produktams sudžiovinti.

Maisto džiovintuvas

Maisto džiovintuvas veikia labai paprastai. Jo viduje cirkuliuoja oras, tai reiškia, kad pučiantis šiltas vėjas išgarina visus vaisių, daržovių ar kitų maisto produktų skysčius. Geriausias dalykas yra tas, kad gėrybės nepakeičia savo spalvos, nepraranda skonio, todėl jas galima vartoti lygiai taip pat, kaip ir nedžiovintas.

Maisto džiovintuvų yra pačių įvairiausių rūšių ir modelių. Maisto džiovintuvo kaina priklauso nuo daugelio elementų, vienas iš jų – dydis. Kiekvienas žmogus džiovintuvą renkasi pagal savo poreikius ir norus. Vieni maisto džiovintuvai yra didesni, turi daugiau stalčių, todėl juose vienu metu gali būti džiovinama daug vaisių ar daržovių. Taip pat kiekvienas maisto džiovintuvas turi skirtingas, papildomas funkcijas. Vienuose galima reguliuoti temperatūrą, trukmę, o geriausias dalykas, kad galima padaryti automatinį režimą. Kai vaisiai ar daržovės išdžiūsta, toks maisto džiovintuvas išsijungia pats, todėl tai svarbu elektros taupymo atžvilgiu.

Maisto džiovintuvas iš ties praverčia kiekvienoje šeimoje, kurioje mėgstamas džiovintas maistas, ten kur džiovintos daržovės dedamos į įvairius patiekalus, o džiovinti vaisiai dedami ant ledų arba valgomi vieni. Maisto džiovintuvas – sveikas maisto džiovinimo būdas, paplitęs daugelyje pasaulio šalių.

Svorio metimas – svarbus, tačiau sudėtingas procesas

Svorio metimasAtsikišęs pilvukas, šiek tiek padribusios rankos ar riebalai kitose kūno srityse – tai ne vieną moterį ir ne vieną vyrą varo į neviltį. Tam, kad atsikratytų šių nereikalingų kilogramų, žmonės pradeda įvairius svorio metimo būdus. Badauti verčiančios dietos, alinančios sporto treniruotės – to žmonės imasi norėdami numesti svorio. Tačiau, kartais tokie „į kampą varantys“ būdai yra pavojingi, o ir rezultatai dažnai nebūna efektyvūs, kaip tikėtasi.

Tam, kad svorio metimas būtų paprastas ir sveikas, gydytojai sudarė netgi 5 svorio metimo būdus.

  1. Pirmas svorio metimo būdas – derinti sveiką mitybą su sportu. Dažnai žmonės renkasi arba visišką maisto atsisakymą, arba sekinančias treniruotes. Tačiau, efektyviausia būtų susireguliuoti mitybą, iš raciono išstumti tik neigiamus produktus (saldainius, šokoladą) ir pradėti sportuoti pagal tam tikrą trenerio sudarytą mankštą;
  2. Intensyviai, tačiau protingai sportuodami, žmonės gali pagerinti savo medžiagų apykaitą. O kaip žinia, greita medžiagų apykaita ir svorio metimas yra praktiškai sinonimai;
  3. Visada galvokite ką valgote. Juk kalorija yra kalorija, nesvarbu iš kur ją gauname: vaisiaus ar daržovių. Nueikite pas dietologą, jisai sudarys mitybos planą pagal jūsų KMI. Prisiminkite, kad valgymas naktimis – pati didžiausias problema;
  4. Sumažinkite gaunamų kalorijų kiekį. Vėlgi tai padaryti padeda dietologai.
  5. Pats geriausias svorio metimo planas – užsirašykite tai, ką valgote. Šalia maisto parašykite ir suvartojamų kalorijų kiekį, taip galėsite save stebėti ir reguliuoti.

Svorio metimas – daug ryžto ir pastangų reikalaujantis procesas. Tad, jeigu nusprendėte to imtis, nepasiduokite pasitaikius pirmai progai, būkite tvirti, stiprūs ir turėsite išpuoselėtą bei nepriekaištingą kūną.

Atkinsono dieta – greitas būdas nusikratyti nereikalingų kilogramų

Atkinsono dietaAtkinsono dietą sugalvojo vienas garsus amerikiečių kardiologas – Robert Coleman Atkins. Sugalvojęs šią dietą, pavadino ją ir savo vardu. Atkinsono dieta yra sukurta pakankamai seniai, tačiau vis dar laikoma viena efektyviausių visame pasaulyje. Jos laikosi net ir garsiausios pasaulio įžymybės, tad galima spręsti, kad ji iš ties rezultatyvi.

Kas tai per dieta?

Atkinsono dieta – riebalų ir baltymų vartojimas, vengiant angliavandenių. Šios dietos privalumas yra tas, kad žmogus gali valgyti tiek, kiek nori, visiškai savęs nevaržydamas. Žinoma, laikantis šios dietos, privaloma vartoti tiek mineralus, tiek ir vitaminus, kadangi Atkinsono dietoje būtina atsisakyti visų vaisių ir daugelio daržovių.

Atkinsono dieta yra veiksminga tuo, kad atsisakius angliavandenių, kiekvienas žmogus gali sureguliuoti savo svorį, jį numesti, taip pat gali būti ramus, kad neturės jokių sveikatos sutrikimų: diabeto, viršsvorio, širdies ligų.

Produktai, kuriuos galima valgyti Atkinsono dietos metu:

  • Paukštiena;
  • Mėsa;
  • Žuvis;
  • Sviestas;
  • Grietinė;
  • Saldikliai;
  • Kiaušiniai;
  • Sūriai;

Produktai, kuriuos draudžiama valgyti Atkinsono dietos metu:

  • Batonas, bandelės;
  • Vaisiai;
  • Kai kurios daržovės;
  • Šokoladas;
  • Makaronai;
  • Kiti įvairūs saldumynai.

Būtina žinoti ką galima valgyti ir ko negalima, kadangi viršijus leistiną angliavandenių normą, Atkinsono dieta gali pasidaryti visiškai neefektyvi ir vėl galite susigrąžinti prarastus kilogramus. Todėl, prieš valgant, būtinai stebėkite ką dedate į burną, sekite instrukcijas, žiūrėkite kokia yra produktų sudėtis, nes, pavyzdžiui, kai kurie sūriai gali turėti nemažai angliavandenių. Atkinsono dieta – kelias į sėkmę, kadangi rezultatai matomi jau po kelių dienų.

Maisto papildas-pakaitalas, padedantis sulieknėti

Maisto papildas-pakaitalasMielos damos, ar dažnai svarstote, kodėl jums nepavyksta sulieknėti taip greitai, kaip norite? Kodėl dieta – toks varginantis procesas, lyg problemų ir bėdų dar būtų maža?.. Atsakymas yra vienas – bet koks savęs prievartavimas prie gero neatveda. Liaukimės save prievartavusios ir kentusios skausmus (tiek fizinius, tiek dvasinius). Pradėkime į viską žiūrėti paprasčiau ir aiškiau.

Pasakysite – lengva pasakyti, sunku padaryti… Tiesa, valios pastangų rytais ir iš lovos išlipti reikia nemažai, ką jau kalbėti apie dailias kūno linijas, kurių taip trokštame visos. Taip, vyrai – ne šunys, ant kaulų nepuola, bet juk kūno linijas dailinate ne dėl jų, o dėl savęs. Štai ir dietos laikytis reiktų atitinkamai.

Badas – niekada nebuvo išeitis. Maistas yra mūsų gyvenimo dalis. Jo turime užtektinai, tad naudokimės proga ir išbandykime kiek kitokį mitybos būdą. Maisto papildas-pakaitalas gali pakeisti net 5 dienų maitinimąsi. Viskas labai paprasta. Vietoj salotų, sumuštinių, picos, sriubos, kepsnio ir cepelinų reiktų vartoti kokteilį. Sakysite, kad tai eilinis kokteilis. Deja, ne šį kartą. Tai nėra eilinis kokteilis tik vakarienei, ar po sporto, kaip kiti maisto papildai-pakaitalai. Tai visavertis maisto šaltinis net 5 dienas per savaitę. Tiesiog užpilate vandeniu, suplakate ir nedideliais gurkšneliais išgeriate. Sugaištate labai nedaug laiko, kurį galite skirti sau.

Kodėl jis toks veiksmingas? Labai paprasta. Per dieną moteriai reikia suvartoti 1500 kilokalorijų, kad būtų energinga ir žvali, taip pat ir soti. Taip jau mūsų organizmas sukurtas, kad esame lyg žiurkės – mėgstame viską tempti pas save ir kaupti įvairiose kertelėse. Tas pats vyksta ir su organizmu. Jis suvartoja tuos 1500 kilokalorijų iš mūsų maisto, o likutį atideda sunkiems laikams. Tas energijos likutis paslepiamas po oda šlaunų ir pilvo srityje. Taip, tai riebalinis sluoksnis, kurio mes taip nemėgstame. Problema ta, kad „sunkūs laikai“ niekada neateina, arba ateina itin retai, kai pamirštame pavalgyti pietus, o paskui lakstome iki vėlyvo vakaro. Tai nutinka kartą per mėnesį, o gal ir rečiau… Taigi riebalai kaupiasi, o mes toliau valgome daugiau, nei mums reikia.

Maisto papildas-pakaitalas suteikia mūsų organizmui lygiai tiek, kiek reikia – 1500 kilokalorijų per dieną. Reiškia kaupimui neturime nieko. Jei diena aktyvi, organizmui dar ir prireikia „atsargų“, kuriomis su mielu noru atsikratytume visomis iš karto. Štai tada riebalai deginami natūraliai. Jokio sporto klubo nereikia, tiesiog kasdieninis judėjimas padeda mums atsikratyti pertekliaus, kurį sukaupėme per keletą metų. S-FOOD parduodamas pakeliais 5 dienoms per savaitę. Reiškia savaitgalį kokteiliais vargintis nereikia. Paprastai savaitgaliai ir taip būna aktyvesni, tad natūraliai sudeginame daugiau kalorijų, nors ir maisto suvartojame daugiau. Žodžiu, tai tikrai nesukeliantis streso lieknėjimo būdas. Išbandykite savaitę, paskui nuspręsite, ar šis būdas jums tinkamas.

Iš ko gaminami puodai?

puodaiPuodai gaminami iš pačių įvairiausių medžiagų, kurios skiriasi savo savybėmis. Kiekvienas puodas turi savo paskirtį ir funkcijas, todėl, prieš perkant naujus virtuvės pagalbininkus ar naudojant senuosius, svarbu žinoti jų trūkumus bei privalumus.

Ketaus puodai – puikus pasirinkimas, vertinantiems ilgaamžiškumą

Ketaus puodai pasižymi itin dideliu atsparumu aukštai temperatūrai. Nors šie puodai ilgai įšyla, tačiau šilumą išlaiko dar ilgiau, o patiekalai gaminami šiuose puoduose išlieka sultingi ir aromatingi, todėl tokie puodai puikiai tinka ruošti avienos, žąsienos, jautienos ir kitos mėsos patiekalus, kuriuos ilgai kaitinant mėsa tampa kieta ir beskonė. Kita vertus, ketaus puodai yra gana sunkūs, todėl ne visoms šeimininkėms patinka jais naudotis. Be to, šiems puodams visiškai netinka įvairūs šveitikliai, todėl panaudojus puodus juos būtina atidžiai išvalyti ir kruopščiai nusausinti.

Aliuminiai puodai – praeito dešimtmečio mada

Puodai iš aliuminio yra pigūs, lengvi ir ilgaamžiai. Jie puikiai praleidžia šilumą, todėl ir vanduo šiame puode užverda gerokai greičiau nei kituose puoduose. Kita vertus, aliuminio puodų dugnas yra palyginus plonas, todėl nemaišomas maistas dažnai prisvyla. Be to, aliuminis aktyviai reaguoja su maisto produktuose esančia rūgštimi, todėl jo gali aptekti į patiekalus. Aliuminis toksiškai veikia žmogaus nervų ir kaulų sistemas, todėl kai kuriuose šalyse puodai ir kiti indai iš aliuminio yra uždrausti. Visgi, jei naudojate šiuos puodus, pasistenkite juose nevirti rūgščių sriubų ar troškinių.

Tefloniniai puodai padės išlaikyti dailias kūno linijas

Gaminant maistą tefloniniuose puoduose ar keptuvėse galima beveik nenaudoti riebalų, nesibaiminant, kad patiekalai prisvils. Tad maistas yra sveikesnis ir lengvai paruošiamas. Visgi, tefloniniai indai nėra ilgaamžiai, o jų priežiūra reikalauja atidumo. Tefloninių indų negalima plauti milteliais, valyti šiukščiomis kempinėmis ar vartyti maistą metaline mentele, nes galite pažeisti tefloninį indo paviršių. Jei pažeidėte tefloninį puodą, jo naudoti maisto gaminimui nebegalima, nes jis išskiria sveikatai pavojingas rūgščias kancerogenines medžiagas, kurias suvalgome kartu su maistu. Jei norite, kad tefloninis puodas tarnautų ilgiau, rinkitės storesnio teflono sluoksnio indus, tinkamai prižiūrimi, jie gali tarnauti iki 10 metų.

Nerūdijančio plieno puodai, kai norisi išvengti fiasko virtuvėje

Nerūdijančio plieno puoduose maistas neprisvyla, todėl juose itin patogu gaminti troškinius, košes, virti uogienes ir t.t. Be to, tokiuose puoduose laikomas maistas ilgiau išlieka šviežias bei nepraranda savo maistingųjų medžiagų. O ir prižiūrėti šiuos puodus nesunku, jie „nebijo“ techninių ar cheminių pažeidimų.

Nėra geriausių arba blogiausių puodų, viskas priklauso nuo gaminio žaliavos ir pagaminimo technologijos kokybės, todėl renkantis naujus puodus ar keptuves reikia atidžiai apžiūrėti ar nėra įtrūkimų, įskylimų ar kitų pažeidimų. Be to, reiktų paisyti gamintojų rekomendacijų ir puode negaminti nerekomenduojamų patiekalų. Taigi, mūsų saugumas ir gerovė priklauso ne tik nuo gamintojų ar pardavėjų, bet ir nuo mūsų pačių.

Daugiafunkciniai puodai – ko jie negali?

daugiafunkciniai puodaiPerskaičius daugiafunkcinių puodų aprašymus, panašu, jog jiems tetrūksta tik rankų – produktams susidėti ir kojų – nueiti iki praustuvo ir išsiplauti. Ar tikrai jų nauda tokia stebuklinga, kad vos pradėjus naudoti, prie visų šiukšlių konteinerių rikiuosis eilės keptuvių, puodų, o skelbimuose padaugės parduodamų viryklių siūlymų?

Kam jie netinka?

 Daugiafunkciniai puodai netinka:

  • kavinėms, barams, restoranams ir kitoms viešojo maitinimo įstaigoms, kuriose gaminamas didesnis porcijų kiekis ar naudojamos ypatingos gaminimo technologijos (pavyzdžiui, maisto „padegimas“).
  • Labai retai gaminantiems žmonėms: kartais išsikepti ar išsivirti keletą kiaušinių tikrai greičiau įprastuose induose.
  • Ypač gausioms šeimoms ( daugumos daugiafunkcių puodų maksimali talpa – 5 litrai)
  • Nemėgstantiems naujovių.
  • Vietose, kur nėra elektros energijos.

Visais kitais atvejais, daugiafunkciai puodai yra gan plačiai naudojami ir mėgstami daugelio žmonių. Nepaisant skeptikų nuomonių, jie pasižymi gan neblogais techniniais duomenimis bei patogiu naudojimu.

Dauguma šių puodų pagaminti iš patvaraus plastiko su nekaistančiomis rankenomis. Valdymo funkcija paprasta, lengva priežiūra.

Daugiafunkciniai puodai yra labai ekonomiški ne tik užimamos vietos atžvilgiu. Jie taip pat leidžia sutaupyti elektros energiją, nes suvartoja jos kur kas mažiau, nei įprastos viryklės. Be to, taupo sąnaudas indams ir jų plovimo priemonėms.

Taupydamas vietą ir elektros energiją, elektrinis puodas ne ką prasčiau taupo ir brangų laiką. Visų pirma, nereikia gaišti laiko maišant ir stebint, kad niekas neprisviltų arba dėti produktus vieną po kito, kad šie nepervirtų ar neliktų pusžaliai. Kadangi šis puodas tolygiai paskirsto karštį, visi produktai apdorojami vienodai.

O geriausia, jog visai nereikia sukti galvos ir pergyventi, jog kažkas prisvils, nes multifunkcinis puodas išsijungia savaime, po to dar kelias ar keliolika valandų palaikydamas šilumą, jog maistas neatvėstų. Tokiu būdu labai patogu vakare sudėti produktus rytojui ir negaištant laiko valgyti sveikus, sočius ir šiltus pusryčius.

Neužimdami daug vietos, jie tampa nepakeičiamais kelionėje, vasarnamyje, kuriame nėra viryklės ar orkaitės ar kukliame studento bendrabučio kambarėlyje.

Toks puodas – geras figūros draugas, nes jame galima gaminti garuose ar su minimaliu kiekiu riebalų.

Taigi, nors protingieji puodai ir susilaukia aštrios kritikos, vis dėlto, jie turi puikių savybių. Gal ir nebūtina tuoj pat bėgti į artimiausią prekybos centrą ar krauti į šiukšlių maišus turimą gastronominį inventiorių. Kas žino, gal atmetus skepticizmo gaires ir nors kartą išlindus iš įprastos komforto zonos pabandyti šį tą naujo tikrai verta? Ir visai ne dėl to, jog kaimynė Angelė užvakar tokį nusipirko. Tiesiog šiaip. Įsitikinimui.